I Kohtaaminen

I Kohtaaminen 14.-16. elokuuta 2013 - Iso-Syöte

 

Oppimistehtävät - tee osana arkityötäsi, älä stressaa

 

OPPIMISTEHTÄVÄ 1. PIENIÄ ASKELEITA ARJESSA - HELPPO TUOTEKEHITYSTYÖ

Tee vähintään yksi näkyvä muutos työssäsi niin, että se kirjoittaa palvelukehittäjien hyvää tarinaa. Tee muutoksesta tasan 100 sekunnin esitys seuraavaksi kerraksi. Mitä olet saanut tai saat aikaiseksi? Kirjoita myös tekemäsi muutos ETUSIVULLE tekstinä kuvien kanssa. Muista kommentoida ja kannustaa muiden tehtäviä!

OPPIMISTEHTÄVÄ 2. KIRJATEHTÄVÄ

Mieti, millaisia ohjeita tai ajatuksen suuntia haluat kirjan perusteella antaa palvelukehittäjien uuden tarinan kirjoittajille. Mieti myös sinua puhutteleva lainaus tai kaksi kirjasta. Kirjoita ajatuksesi Kirjatoriin. Kolme tai neljä ohjetta. Kirjatoriin pääset kirjoittamaan tästä linkistä. 

HAVAINNOINTITEHTÄVÄ 1. VOISIKO TUOTA?

Katso ympäristöäsi ja havainnoi asioita, joita voisi tuoda asukkaan ja asiakkaan arkeen. Tai voisiko? Tai miksei voisi? Tai entä jos sittenkin toisi? JA TUO. Kirjaa ajatuksiasi tämän sivun alla olevaan kommenttikenttään.

Palaute, oman oppimisen reflektointi ja arviointi


1. Osan tavoitteet

1. Tuotekehitystyön valmistelu kokonaisuudessaan 
2. Tuntea tuotekehitystyötä tukevat menetelmät jo hieman
3. Osata käyttää jotain/joitakin menetelmää osana palvelutuotteen kehittämisessä.
4. Saada henkilökohtaistamispaperit kuntoon.

Halutessasi voit kommentteihin kirjoittaa jotain omistaa tavoitteistasi jo ennen lähipäivää kommentteihin. Tai lähettää postia retkellä mukana olijoille.







2. Osan rakenne

Orientaatio, kolme lähipäivää, niiden välissä käytävä dialogi ja oppimistehtävät.

3. Lähipäivät



Mitä tekisit, jos sinulla olisi puolta vähemmän kaikkea? Puolet vähemmän rahaa, puolet vähemmän resursseja. Niukkuus tuo luovuutta. Positiivinen kierre = olemassa olevia resursseja suunnataan entistä viisaammin. Arvokkain resurssi on aika. Siitä päätän minä itse. Miten käytän sen viisaasti?

Miten kehittäminen on muuttunut?

Lineaarisesta kehittämisestä ollaan menty sykliseen kehittämiseen. Mitä enemmän suunnitellaan, niin sitä enemmän nähdään esteitä. Pitkien suunnittelujen aikana maailma ympärillä ennättää jo muuttua. Syklisessä kehittämisessä tartutaan rohkeasti hetkeen. On pystyttävä muuttamaan nopeasti näkökulmaa ja olla valmis ajattelemaan uudella tavalla. Kehittämisen vastuu ja valta on niillä, jotka ovat kykeneväisiä ajattelemaaan uudella tavalla ja, jotka ovat kykeneväisiä viemään asioita eteenpäin.

Siirrytään tuotantolähtöisestä asiakaslähtöiseen ajatteluun. Asukas ja asiakas mukaan kaikkeen tekemiseen.

Ei välitetä organisaatiorajoista. Yhdessä tekemistä. Vähät välittämistä rajoista.

Jaetaan enemmän sitä, mitä ollaan saatu kehitettyä. Kiihdytetään ajatuksia muiden avulla. Saadaan uusia ideoita ja näkökulmia kehittämiseen ja tuotekehitystöihimme.

Milloin uusia palveluja ja kehittämistä tehdään?
Kenelle sitä tehdään?
Missä?
Miten?


Voidaan ottaa esimerkiksi ruokailu. Miten käyttäjäkokemus muokattaisiin sellaiseksi, että saataisiin aikaiseksi mahdollisimman mukava ja hyvä ruokailukokemus? Miten löydetään sellainen käyttäjäkokemus? Mitä meidän tulisi tehdä?

Yleistämme helposti ja systeemimme toimii usein huonoimman mukaan.

Osaaminen kasvaa käytettäessä.


Kehittäminen on rinnaikkaista maastoutusta. Se menee käytäntöön jatkuvasti ja ihan heti. Kun lähette täältä pois, on teidän kaikkien tehtävä pieniä kehitysaskeleita omassa organisaatiossanne. Sellaisia, joita viedään arkeen ja joita saadaan toistettua erilaisina versioina. Totutaan siihen, että tehdään muutoksia. Ihmisille tulee onnistumisen kokemuksia. Ei suunnitella, vaan tehdään.

Tunnistetaan, milloin on tehty asioita, jotka vaikuttavat oikeasti asiakaslähtöisyyteen. 


Ketterä kehittäminen. Rohkenen luopua. Olen avoin kehittämiselle. En pelkää muutosta ja muuttaa asioita, vaikka en tiedä, mitä tulevaisuus pitää sisällään. 

Esimiehen tehtävä on päättää, miten, missä ja milloin työtä tehdään.
Sitoudutaan tavoittelemaan hyvää elämää.

4. Asiantuntijana Jaana Utti ja Ville Mäkelä



Jaana Utti vastaa koko projektin kokonaisuudesta ja auttaa teitä Villen kanssa kaikilla mahdollisilla tavoilla, jotta saamme varmasti kirjoitettua vanhuspalveluiden hyvän tarinan. 



Ville vastaa kehittämisohjelman sujuvuudesta ja auttaa tuotekehitystöiden etenemisessä. 


20 kommenttia:

  1. Voisiko tuoda?
    Iltalenkillä päätettiin Ullan kanssa,
    että voisi...ainakin sankollisen puolukoita:)

    VastaaPoista
  2. Tänään asukkaat on soitellut kenelle haluaa:) Monella on puhelimet, mutta ei osaa enään itse soittaa. Nyt ollaan valveutuneita siihen (jos on oma puhelin), että kysymme- Haluatko puhua jonkun läheisen/ ystävän kanssa puhelimessa? Tasan kaikki on halunnut puhua läheisensä kanssa. Piti alahuultapurra kun yhden asukkaan omainen kuului sanovan- ei voi olla totta, äitikö se siellä soittelee:D Ei muuta kun puhelin langat laulaa:)

    VastaaPoista
  3. Voisinko tuoda?

    Olin yks päivä töissä ja taskussani on aina tervaleijonaa.
    Yks asiakas,joka sairasti syöpää ja hänen elämänsä päivät on todennäköisesti hyvin vähissä,- sanoi minulle että sinä syö tervaleijonaa, voisinko minäkin saada?
    - Yllätyin tietenkin vähän kysymyksestä, koska hänen ruokahalunsa on hyvin huono,eikä syö juuri mitään,eikä mitään oikein halutakkaa. Kaivoin taskustani rasian, ja annoin pari karkkia. Hän laittoi ne pöydänreunalla ja sanoi,että "kiitos, tervaleijonan tuoksu on hyvä,minä imeskelen ne kohta"

    ps. vein seuraavaan työvuoroon hänelle uuden kokonaisen rasian ja sanoin että "Tässä on sinulle. Saat ottaa siitä aina kun haluttaa"

    VastaaPoista
  4. Havannointitehtävä ! Voisiko tuota ?

    Mennä asukkaiden kanssa haravoimaan varisseet lehdet.....
    Miksei voi ? Kun ensin käy ostamassa muutaman lehtiharavan !

    VastaaPoista
  5. Voisiko tuota?

    Kauneudenhoitohetki vuodeosastolla. Miksipäs ei?
    Yhden potilaan kanssa pidettiin kynsienhoitohetki lounaan jälkeen. Siistittiin entisiä kynsilakkoja pois ja viilattiin sekä lakattiin kynnet uudelleen. Mukavaa yhdessäoloa potilaan kanssa, kiva tehdä vähän tavallisuudesta poikkeavia juttuja täällä vuodeosastollakin :)

    VastaaPoista
  6. Otanko - voinko ottaa ?

    Päivänä muutamana tapasin yli 80 v herrasmiehen joka mymyillen , pilke silmäkulmassa kertoi käyneensä muikkuverkolla ja saaneet naapurin isännän kanssa useamman sankollisen muikkuja, perkannut ne ite ja jakanut naapureilleen.
    Kertoi puhdistaneensa hyvin ja laittanut sopiviin pusseihin, "otathan sinähii paistinmuikut, ovat tosi hyvän makusia"
    Otanko - voinko ottaa ? No otanpa tietennii, tiijän että ovat moajaita, paistinmuikut.
    Kaksi ihmistä erosi hymyillen toisistaan - olipa hyvä päivä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa!Muikut varmasti maistuivat ja tulivat syötyä.Niin, ja ennen kaikkea; antajalle tuli hyvä mieli!

      Poista
  7. Käpyjä? Joo- ja kukkiakin!

    Päiväkävelyllä asukkaiden kanssa keräsin käpyjä hauraisiin käsiin hypisteltäväksi; kun niitä ei näkövamman takia muuten voi kokea. Voi sitä ilon määrää kasvoilla :) ja siitäpä lisää; kukkia, heiniä, kiviä... Elämän pieniä iloja :)

    VastaaPoista
  8. Voisinko viedä, miksen voisi. Minulla on käyttämätön fleeshattu, joka on miellyttävän tuntuinen ja lämmin näin syyssäällä.Miksi veisin sen kirpputorille ? Onhan meillä käyttöä työpaikalla.Vienkin sen huomenammuna osastolle niin joku vanhus saa sen päähänsä hoitajien käyttäessä häntä ruskanvärejä katsomassa.

    VastaaPoista
  9. Voisinko viedä? No, totta kai voin ja oon vienytkin kotoani tulevia viikkolehtiä osastolle ja lukenut potilaille. Muutamat mummit katselevat lehtiä itsekseen ja lukevat niitä. Näin saan lehdet jakoon ja sen jälkeen on hyvä laittaa ne lehtikeräykseen.

    VastaaPoista
  10. Toisinko? Veisinkö?
    Toissa viikolla eräs asukas kysyi ohimennen, onko minulla mustikoita. No, onhan niitä tietysti, kun marjamaiden keskellä asun. Kysyi vielä, toisinko niitä hänelle, ei paljoa tarvi, kunhan vähäsen. Lupasin tuoda. Eilen sitten lunastin lupaukseni ja vein hänelle ja toisillekin asukkaille mustikoita. Illalla teimme yöpalaksi mustikkamaitoa, joka näytti maistuvan niin hyvin, että sitä kannattaa tehdä toisenkin kerran.
    Puolukkasosetta olen vienyt jo aiemmin, kun lomalla ollessa keitin ensimmäisiä puolikypsiä puolukoita.

    VastaaPoista
  11. Voisinko?Voisinko syödä asukkaan kanssa aterian?Tietenkin voin!Olen ottanut tavakseni syödä aterioita asukkaiden kanssa silloin tällöin.Ne ovat mukavia keskustelutuokioita.Ruokailutilanteet tuovat hyvin esille asukkaan ja hoitajan tasavertaisuuden.

    VastaaPoista